Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną i mozzarellą

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Pieczona papryka jest niewyobrażalnie smaczna i aromatyczna. W połączeniu z pysznym farszem tworzy genialne danie obiadowe lub wczesno-kolacyjne. Kolorowe papryki dodatkowo cieszą nie tylko kubki smakowe, ale także oczy :) Polecam gorąco !!!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 papryki (mogą być kolorowe)
    500 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
    1/2 szkl. kaszy gryczanej
    mała garść szczypioru
    2 szczypty koperku
    szczypta natki pietruszki
    1 jajko
    sól, pieprz
    200 ml wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego (najlepiej z gotującej się zupy)
    1 kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kaszę gryczaną gotujemy al’dente.
  • 2. Mięso mielone, kaszę gryczaną, posiekane szczypior, koperek i natkę pietruszki oraz jajko wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz mięsny nakładamy do połówek papryk. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wywarem. Mozzarellę kroimy na 6 plasterków i układamy na każdej papryczce. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. pod przykryciem.

Porady

Podajemy z ulubioną surówką lub dodatkowo z ziemniaczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować