Papryka z kaszką kuskus

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Letnie i lekkie potrawy można jadać także zimą. Smaczna i sycąca papryka.

Składniki:

  • 4 papryki
    150-200g kaszki kuskus
    1 duża marchewka
    2 ząbki czosnku
    1i 3/4 szkl bulionu
    1 por duży (biała część)
    sól, pieprz,
    natka pietruszki (sporo)

Papryka z kaszką kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana kuskus 1. Białą część pora pokroic na talarki i poddusic na oliwie. Dodać startą na tarce marchew, dusić chwilę. Dodac posiekany czosnek, sól, pieprz. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać bulion. Zagotować całość. Wsypać kuskus i posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na ok 5 minut. Po 5 minutach wymieszac wszystko jeszcze raz.
  • papryka faszerowana kuskus 2. Z papryk odciąć wierz lub przeciąć je na pół. W każdym przypadku wydrążyć środek i faszerować papryki kaszką. Przed włożeniem do zapiekania na każda papryke położyc plasterek masła. Piec w 180 stopniach ok 20 minut. Całość posypac natką pietruszki.

Porady

Pod koniec zapiekania papryki można posypac serem żółtym. Wówczas można pominąć układania na nie masła. Zmniejszy to kaloryczność potrawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy