Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

4.5 (184 ocen)

Smaczne i pożywne danie według pomysłu mojego męża.

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki
    pojedynczy filet z piersi kurczaka
    6 suszonych grzybów
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 torebki ryżu
    kilka czarnych oliwek
    2 ząbki czosnku
    mielona słodka papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia









Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmaż kurczaka z grzybami 1. Grzyby zalej wodą i mocz min.3 godz.(a najlepiej całą noc). Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój na drobne kawałki. Przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć kurczaka. Grzyby przepłucz, drobno posiekaj i dorzuć na patelnię z mięsem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż mieszając kilka minut.
  • w paprykach wydrąż środki 2. Ryż ugotuj trochę krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Do miseczki przełóż mięso z grzybami, dodaj ryż, drobno posiekane oliwki i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  • papryki przed pieczeniem 3. Paprykom odkrój wierzchy i wydrąż środki z pestkami. Do środka papryk nałóż przygotowany farsz i przykryj czapeczkami. Papryki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekaj 30 minut w 180 st.

Porady

w razie konieczności paprykom odciąć delikatnie spody, aby prosto stały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować