Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalej wodą i mocz min.3 godz.(a najlepiej całą noc). Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój na drobne kawałki. Przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć kurczaka. Grzyby przepłucz, drobno posiekaj i dorzuć na patelnię z mięsem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż mieszając kilka minut.
2.Ryż ugotuj trochę krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Do miseczki przełóż mięso z grzybami, dodaj ryż, drobno posiekane oliwki i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
3.Paprykom odkrój wierzchy i wydrąż środki z pestkami. Do środka papryk nałóż przygotowany farsz i przykryj czapeczkami. Papryki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekaj 30 minut w 180 st.
Porady
w razie konieczności paprykom odciąć delikatnie spody, aby prosto stały.
Komentarze