Papryka faszerowana kaszą kuskus i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, odciąć górę i wydrążyć środek z pestek. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarować olejem rzepakowym i ułożyć w nim papryki. Całość zapiekać 20 min., wyciągnąć papryki z piekarnika i odlać wodę, która zebrała się w środku. Kukurydzę ugotować i obrać z ziaren. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pomidory odsączyć z oleju i posiekać bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju położyć pieczarki, chwilę smażyć i dodać startą marchewkę. Smażyć mieszając od czasu do czasu. Do patelni dodać pomidory, zamieszać, dodać kalafior, mieszać. Danie doprawić solą i pieprzem do smaku. Warzywa gotować tak długo aby odparowały całą wodę. Kaszę umieścić w misce doprawić odrobiną soli, curry i zalać wrzątkiem na wysokość 0,5 cm ponad kaszę, zamieszać i poczekać chwilę, aż wsiąknie wodę. Kaszę połączyć z warzywami i wypełnić nimi papryki. Na górze papryk położyć po 6 kostek fety. Danie zapiekać w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż do miękkości papryk około 15 min.
Komentarze