PAPRYKA FASZEROWANA CUKINIĄ I KASZĄ BULGUR

4.49 (175 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Papryka nadziewana ryżem i mięsem od dawna gości na naszym stole, a ten przepis może spodobać się tym "bezmięsnym".

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryka: 6 sztuk
    - cukinia mała zielona: 4 sztuki
    - kasza bulgur: 1 szklanka
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - feta: 150 gramów
    - czosnek: 4 ząbki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - olej: 4 łyżki
    - bulion: 1 szklanka
    - oregano: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana cukinią i kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać. Cukinie i papryki opłukać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z każdej papryki odkroić górną część i usunąć ze środka pestki.
  • 2. Kaszę zalać dwoma szklankami wrzątku, przykryć i odstawić na 20 minut.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i oprószyć solą. Smażyć na wolnym ogniu aby się zeszkliła. Dodać startą cukinię i smażyć aż zmięknie.

    .
  • PAPRYKA FASZEROWANA CUKINIĄ I KASZĄ BULGUR 4. Zmniejszyć ogień, dodać kaszę, ser, drobno posiekany czosnek. Wymieszać i doprawić do smaku.
  • 5. Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą i układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem.
  • 6. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut. Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować