Papryka faszerowana cukinią i kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać. Cukinie i papryki opłukać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z każdej papryki odkroić górną część i usunąć ze środka pestki.
2.Kaszę zalać dwoma szklankami wrzątku, przykryć i odstawić na 20 minut.
3.Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i oprószyć solą. Smażyć na wolnym ogniu aby się zeszkliła. Dodać startą cukinię i smażyć aż zmięknie.
.
4.Zmniejszyć ogień, dodać kaszę, ser, drobno posiekany czosnek. Wymieszać i doprawić do smaku.
5.Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą i układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem.
6.Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut. Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni
Komentarze