Takie aromatyczne i smaczne papryki będą idealne na kolację a w połączeniu z ziemniaczkami i sezonową surówką będą stanowić doskonały obiad.
30 min
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
4 dość duże czerwone papryki
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
2 jajka ugotowane na twardo
2 ugotowane marchewki
150 g kiełbasy
50 g sera żółtego
1 duża cebula
przyprawa do dań Kucharek
pieprz kolorowy świeżo mielony
zioła prowansalskie
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
4 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
Papryka faszerowana bobem, kiełbaską i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób i jedną marchewkę rozcieramy blenderem. Drugą marchewkę, jajka i ser żółty kroimy w kostkę.
2.Kiełbasę i cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy osobno na rozgrzanym tłuszczu. Papryki myjemy, odcinamy wierzchy, oczyszczamy z nasion.
3.Do roztartego bobu dodajemy jajka, marchewkę, ser żółty, usmażoną kiełbaskę i cebulkę, śmietanę, natkę pietruszki, przyprawiamy i mieszamy.
4.Papryki napełniamy farszem, przykrywamy odciętymi wcześniej wierzchami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Komentarze