Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze ugotuj wedlug przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaz drobno posiekana cebule. Gdy warzywo sie zeszkli dodac mieso i dusic przez chwile wszystko razem. Przyprawiamy sosem sojowym, sola, obiema paprydlewamy kamki, ketchupem i ewentualnie odrobime dosladzamy. Do dania dodajemy ugotowana kasze i wrazie potrzeby doprawiamy. Dolewamy smietanke i zostawiamy na ogniu okolo 5 min. Po tym czasie farsz odstawiamy do przestudzenia. Myjemy papryki i czyscimy z gniazd nasiennych. Warzywa nadziewamy farszem, ostroznie zeby nie popekaly, nastepnie ukladamy w garnku i podlewamy woda. Dusimy az papryki zmiekna, powstaly sosik podprawiamy smietanka. Serwujemy np. z rucola. W innej wersji papryki mozna usmazyc w glebokim oleju, smakuja rownie wysmienicie :)
Komentarze