papryka faszerowana

0 (0 ocen)

  • Łatwy

jedno z moich ulubionych dan :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jęczmienna: 130 gramów
    - mieszane mięso mielone: 350 gramów
    - czerwone papryki podluzne: 12 sztuk
    - śmietanka 36%: 100 mililitrów
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - slodka mielona papryka: 4 łyżki
    - papryka chilli w proszku: 1 łyżeczka
    - ketchup: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 3 łyżki

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze ugotuj wedlug przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaz drobno posiekana cebule. Gdy warzywo sie zeszkli dodac mieso i dusic przez chwile wszystko razem. Przyprawiamy sosem sojowym, sola, obiema paprydlewamy kamki, ketchupem i ewentualnie odrobime dosladzamy. Do dania dodajemy ugotowana kasze i wrazie potrzeby doprawiamy. Dolewamy smietanke i zostawiamy na ogniu okolo 5 min. Po tym czasie farsz odstawiamy do przestudzenia. Myjemy papryki i czyscimy z gniazd nasiennych. Warzywa nadziewamy farszem, ostroznie zeby nie popekaly, nastepnie ukladamy w garnku i podlewamy woda. Dusimy az papryki zmiekna, powstaly sosik podprawiamy smietanka. Serwujemy np. z rucola. W innej wersji papryki mozna usmazyc w glebokim oleju, smakuja rownie wysmienicie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy