Papryczki czereśniowe pod kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne węgierskie papryczki z nadzieniem mięsnym pod różyczką kalafiora.

  • 30 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    6 - 8 papryczek czereśniowych świeżych, można użyć innych pikantnych odmian papryki
    ok. 25 dag mięsa mielonego, u mnie dziczyzna
    6 - 8 różyczek kalafiora

    składnik dodatkowy:
    6 - 8 łyżeczek śmietany, wiejskiej

    składniki robocze:
    sól
    pieprz kolorowy
    siemię lniane
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła
    ziele angielskie
    liść laurowy
    natka pietruszki
    2 ząbki czosnku

    dekoracja:
    marchewka gotowana pokrojona w kostkę
    zielone pesto

Papryczki czereśniowe pod kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki wydrążamy z gniazd nasiennych. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na dno naczynia kładziemy ziele, liść i ząbki czosnku.
  • 2. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i drobno posiekaną natką pietruszki. Z mięsa formujemy małe kuleczki i nadziewamy nimi papryczki.
  • 3. Na każdą papryczkę kładziemy łyżeczkę śmietany. Papryczki podlewamy kilkoma łyżkami wody. Zapiekamy w 180 stopniach C ok. 30-35 minut.
  • 4. Różyczki kalafiora blanszujemy. Siemię lniane prażymy na suchej patelni.
  • 5. Papryczki wykładamy na talerz, posypujemy siemieniem lnianym i przykrywamy różyczką kalafiora. Talerze ozdabiamy kwadracikami z marchewki i zielonym pesto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy