Papryczka konserwowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Najlepszy przepis z jakiego korzystam

  • 40 min

Składniki:

  • 5 kg papryki czerwonej

    10 szklanek wody
    20 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    2 szklanki octu 10%

    do słoika:
    2ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    3 plasterki marchewki
    1 plaster cebuli
    1/2 łyżeczki gorczycy

Papryczka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zalewy zagotować.

    Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na 6 części.
    Poukładać ciasno w czystych słoikach ( na spód każdego słoika włożyć przyprawy). Zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 15-20 minut.
    Każdy słoik ułożyć do góry dnem do wystudzenia.

Porady

Tą samą zalewę z dodatkiem kopru stosuję również do ogórków konserwowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy