Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowym

4.5 (146 ocen)

Oto mój majowy, odświętny obiad.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    0,5 kg polędwiczki wieprzowej
    ok.20 suszonych grzybków
    100 ml śmietanki kremówki
    1 duża cebula
    opakowanie makaronu pappardelle
    suszony tymianek do sosu
    1 główka czosnku
    4 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    suszony majeranek do polędwiczki
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia
    1 łyżka masła
    2 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczka wieprzowa 1. Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin.
  • 2. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem.
  • Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi 3. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie grzybowym

To może cię zainteresować