Pappardelle z pesto ziołowo-orzechowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj zapraszam na pyszne pesto będzie trochę zielono, ale obiecuję, że pysznie. :-)To danie jest proste bardzo szybkie w zrobieniu jak i dobre dla nagłych niespodziewanych gości.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1/2 opakowania rukoli
    - porządna wiązka bazylii
    - 2 ząbki czosnku
    - garść orzechów włoskich
    - sól według uznania
    - pieprz cayenne
    - oliwa z oliwek 100ml
    - ser parmezan
    - sok z połowy cytryny

Pappardelle z pesto ziołowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pappardelle z pesto ziołowo-orzechowym 1. Rukolę, bazylię, czosnek i orzechy wrzucamy do blendera i miksujemy dolewając oliwę z oliwek. Blendujemy aż zrobi się gładki gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Pesto ma mieć gęstą konsystencję. Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie, żeby było al-dente, następnie układamy na talerz polewamy pesto i posypujemy startym parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego ;-)

Porady

Parmezan można zmieszać bezpośrednio z pesto, jeżeli mamy na to ochotę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy