Pappardelle z kurczakiem w pieczarkowo-śmietanowym sosie

4.5 (194 ocen)

  • 45 min

...przepis na 2 osoby

  • 45 min

Składniki:


  • 200 g makaronu pappardelle
    4 podudzia z kurczaka
    200 g pieczarek
    400 ml bulionu drobiowego
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    łyżeczka ziół prowansalskich
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    100 ml śmietany 12%
    czubata łyżka mąki
    2 łyżeczki lubczyku
    łyżeczka estragonu
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pappardelle z kurczakiem w pieczarkowo-śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W bulionie ugotowałem kurczaka ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Pieczarki oczyściłem i pokroiłem w plasterki ,marchewki ,pietruszkę i seler obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach. Grzyby i warzywa dodałem do bulionu z kurczakiem ,przyprawiłem solą i pieprzem. W tym czasie ugotowałem makaron wg przepisu.
    Gdy mięso zrobiło się miękkie ,wyciągnąłem je z bulionu ,śmietanę rozrobiłem z mąką i odrobiną bulionu ,po czym wlałem do całości ,wymieszałem i zagotowałem. Mięso włożyłem do sosu i dusiłem pod przykryciem ok. 5 min. Na każdą porcję wylałem sos i ułożyłem kurczaka. Opcjonalnie można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować