Pappardelle i kurczak w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jeśli przejadły ci się klasyczne filety, możesz zrobić duszone w sosie serowym podane z grubym makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt!

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g makaronu pappardelle
    500 g fileta z kurczaka
    1/2 pora
    1/2 papryczki chili czerwonej
    4 łyżki oliwy
    1 płaska łyżeczka jarzynki uniwersalnej
    duża szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
    300 ml śmietanki słodkiej 22%
    50 g sera grana padano
    50 g sera goudy
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pappardelle i kurczak w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu z łyżeczką oliwy dzięki temu się nie poskleja.Odcedzić trzymać w cieple.
  • 2. Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą pokroić na kawałki, oprószyć jarzynką i młotkowanym pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, dodać pokrojonego w krążki pora i dusić do miękkości, wlać śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje serów,Zestawić z ognia, mieszać chwile aż ser się rozpuści.Chili pokroić na krążki.
  • 3. Podawać z gotowanym makaronem posypać przed podaniem chili i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować