Panszkraut z krupniokiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

oraz panierowany kotlet schabowy.Super obiad.Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg. ziemniaków
    500g. krupnioka (kaszanki)
    400g. kapusty kiszonej
    1 średnia cebula
    2 łyżki masła
    jajko,mąka,bułka tarta do panierki
    sól,pieprz do smaku
    3-4 liścia laurowego,ziela angielskiego
    5 plastrów schabu z kością ok.250g. każdy

Panszkraut z krupniokiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy,przeciskamy przez praskę.Kapustę drobno kroimy,gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego,ziela angielskiego ,odcedzamy z nadmiaru wody.Cebulę obieramy kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na maśle na złoto-brązowy kolor dodajemy krupniok,doprawiamy do smaku,podsmażamy mieszając.Ziemniaki,kapustę,kaszankę mieszamy razem w garnku.Sprawdzamy smak.Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa doprawiamy solą i pieprzem,panierujemy i smażymy z obu stron na średnim ogniu tak aby nie było krwi przy kości.Panszkraut porcjujemy na talerze ,podajemy z kotletem schabowym.SMACZNEGO.

Komentarze

Podobne przepisy