Panne z sosem pomidorowym

4.5 (155 ocen)

Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 1 łyżka płatków papryki
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    garść oliwek czarnych
    1 łyżka kaparów
    sól
    pieprz
    makaron penne 200g
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Panne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • penne z pomidorami 1. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, ale niezbyt mocno. Dajemy na patelnie duża łyżkę, ale nie kopiata platkow papryki oraz dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. O ok minucie gdy czosnek zacznie lekko skwierczeć ale nie rumienić się, dajemy pomidory z puszki. Następnie dusimy bez przykrycia całość ok 15 minut aż sos stanie się gęstszy i odparuje z niego większość wody. Miedzy czasie przygotowujemy dodatki do sosu, czyli garść oliwek kroimy na pol lub 3 części, łyżkę stołowa kaparów płuczemy w wodzie, całość dodajemy do sosu i mieszamy i dusimy jeszcze chwile aż składniki się połącza. Doprawiamy sola do smaku i pieprzem. Makaron wrzucamy do sosu i mieszany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować