• Panna Cotta z wiśniami

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • Cała tajemnica opisana na zdjęciu:) Kocham Włochy a to właśnie jeden z najbardziej popularnych deserów w słonecznej Italii:)

  • Składniki

    - śmietana kremówka 30-36%: 250 mililitrów
    - żelatyna do deserów w proszku: 2 łyżeczki
    - zapach waniliowy: 1 łyżeczka
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier drobny( lub puder): 80 gramów

  • Sposób przygotowania

    1.

    Żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na ok. 5 minut.

    2.

    W garnuszku wymiszać śmietanę, mleko, cukier, zapach waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu odstawić z ognia.

    3.

    Dodać żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.

    4.

    Masę wlać do naczynek (ok 100 ml). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu naczynka przykryć folią, wstawić do lodówki do stężenia, na około conajmniej 5 godzin.

    5.

    Jeśli macie trudność z wyjęciem deseru z naczynek, można na chwilę włozyć je do ciepłej wody. Deser podawać na talerzykach i polać konfiturą wisniową.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, kuchnia włoska, wiosna, dieta środziemnomorska, konkurs_owocowy
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 6970

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-07-09T20:59:28+02:00

72 odwiedziny


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »