Panna cotta z truskawkowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczny, włoski deser, znany na całym świecie:) Jest pochwałą prostoty i niebywałego oryginalnego smaku:) Dopełnieniem tego wyśmienitego deseru są świeże truskawki i powstały z nich sos:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietana 30 %: 250 mililitrów
    - mleko 3,2 %: 250 mililitrów
    - cukier: 80 gramów
    - wanilia laska: 1 sztuka
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - rum: 1 łyżka
    - białe wino: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z truskawkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panna cotta z truskawkowym sosem 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
    Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
    Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
    Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno).
  • Panna cotta z truskawkowym sosem 2. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
    Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody.
  • Panna cotta z truskawkowym sosem 3. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami i/lub sosem owocowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować