Panna cotta z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać śmietanę, mleko, wsypać cukier i cukier z wanilią lub miąższ z laski wanilii. Gotować nie doprowadzając do wrzenia i cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i stopniowo wsypywać żelatynę energicznie mieszając trzepaczką. Tak przygotowaną panna cottę przelać do foremek (najlepiej silikonowych) i przestudzić, po czym wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Stężałą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem truskawkowym. Ozdobić dowolnie.
Porady
Żelatynę można wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Panna cottę najlepiej wstawić do stężenia na całą noc.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukru wanilinowego.
Komentarze