Panna cotta z truskawkowym musem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny włoski deser.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
    250 ml mleka 3,2 %
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z 1 laski wanilii)
    5 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanki truskawek
    2 łyżeczki cukru pudru

Panna cotta z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać śmietanę, mleko, wsypać cukier i cukier z wanilią lub miąższ z laski wanilii. Gotować nie doprowadzając do wrzenia i cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i stopniowo wsypywać żelatynę energicznie mieszając trzepaczką. Tak przygotowaną panna cottę przelać do foremek (najlepiej silikonowych) i przestudzić, po czym wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Stężałą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem truskawkowym. Ozdobić dowolnie.

Porady

Żelatynę można wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody. Panna cottę najlepiej wstawić do stężenia na całą noc. Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukru wanilinowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy