Panna cotta z sosem truskawkowym

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Klasyczny włoski deser o smaku śmietankowym z sosem owocowym

  • 60 min

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
    1 cukier wanilinowy (16g)
    6 łyżeczek żelatyny
    3 łyżki zimnej wody

    250g mrożonych truskawek
    1 cukier wanilinowy (16g)

    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Mus Panna cotta Musy

Panna cotta z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier wanilinowy, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez 10 min. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, odczekać aż napęcznieje. Dodać do gorącej śmietany, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę przelać do wypłukanych zimną wodą miseczek (filiżanek), ostudzić, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Truskawki rozmrozić, zmiksować z cukrem. Panna cottę ostrożnie oddzielić nożem od brzegów naczynia i zanurzyć naczynie na chwilę w gorącej wodzie, następnie przełożyć na talerzyk. Przed podaniem polać sosem truskawkowym i udekorować listkiem mięty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Wanilia Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować