Panna cotta z sosem jagodowym

5 (152 ocen)

  • 60 min

Lekki deserek, bardzo prosty w przygotowaniu

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    220 ml śmietana 30%
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2,5 łyżeczki żelatyny
    3/4 szklanki jagód
    4 łyżki wody gazowanej
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszając czekamy aż się rozpuści. Przelewamy do małych filiżanek, odstawiamy do ostudzenia. Jagody (mogą być mrożone) miksujemy razem z wodą oraz cukrem wedle uznania. Gdy panna cotta jest stężała, to filiżanki podgrzewamy nad parą wodną i odwracamy nad talerzykiem. całość polewamy przygotowanym sosem jagodowym, dekorujemy płatkami migdałowymi i perełkami.

Porady

zamiast w filiżankach można to zrobić w silikonowych foremkach na muffiny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować