Panna cotta z jagodami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Klasyczny włoski deser z polskim akcentem w postaci pysznych jagód.

  • 15 min

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30 %
    150 ml mleka
    2 łyżki domowego cukru waniliowego
    4 łyżeczki żelatyny
    3/4 szklanki jagód
    Dodatkowo:
    10 truskawek
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać śmietanę, mleko i wsypać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru i podgrzania śmietany. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do gorącej śmietany i energicznie rozmieszać. Część jagód wrzucić do śmietany i lekko ugnieść. Pozostałe jagody wsypać do foremek. Przestudzoną śmietanę przelać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Przed podaniem panna cottę wyciągnąć na talerzyk i polać musem truskawkowym.

Porady

Domowy cukier waniliowy można zastąpić zwykłym cukrem i miąższem z 1 laski wanilii. Do panna cotty można użyć jagód mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mleko Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować