Panna cotta z czarnym sezamem

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi i z książki "Japońskie słodycze" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
    150 ml mleka
    80 g cukru
    15-30 g pasty z czarnego sezamu
    11-13 g żelatyny

Panna cotta z czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej wody. W garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę, cukier oraz mleko.
  • 2. Kiedy mieszanina się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika. Dodajemy pastę z czarnego sezamu i dokładnie mieszamy. Następnie rozpuszczamy w mieszaninie żelatynę i rozlewamy do foremek.
  • 3. Po przestudzeniu wstawiamy panna cottę do lodówki na 4-5 godzin. Podajemy posypaną zmielonym czarnym sezamem z cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy