Panna cotta w kieliszku

0 (0 ocen)

Pyszny deser na zimno, zapraszam:)

Składniki:

  • 200 g mrożonych owoców leśnych
    200 g śmietany 30%
    100 ml mleka
    60 g cukru
    1 łyżka ekstraktu cytrynowego
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    120 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 łyżki świeżych borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta w kieliszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka przełożyć owoce ( nie rozmrażać), dodać cukier oraz ekstrakt cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż owoce się lekko rozgotują.
  • 2. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Odłożyć do ostygnięcia. Żelatynę dobrze rozpuścić w wrzącej wodzie.
  • 3. Do rondelka wlać śmietanę oraz mleko. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz przetarte owoce. Delikatnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie odłożyć do lodówki i co jakiś czas mieszać. Gdy masa zacznie tężeć przelać ją do kieliszków i zostawić na noc w lodówce.
  • 4. Przed podaniem: Do miski przelać śmietanę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Nałożyć po 1,5 łyżki na kieliszka i udekorować borówkami. Podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować