Panna cotta owocowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedy pierwszy raz robiłam ten deser stwierdziłam, że to najprostszy i najlepszy jaki znam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
    250 ml mleka 3,2 %
    3 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki gorącej wody do jej rozpuszczenia
    laska prawdziwej wanilii lub 3 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru kryształu
    1 galaretka owocowa
    ok. 300 g dowolnych owoców : maliny, truskawki lub jagody ( mogą być mrożone )
    sok lub sos owocowy do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qv8g3j 1. Śmietanę z mlekiem doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać cukier + środek z laski wanilii lub cukier waniliowy i wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do mleka ze śmietaną, wszystko wymieszać, lekko przestudzić w zimnej wodzie, rozlać do szklaneczek lub miseczek do połowy ich wysokości i wstawić do lodówki aby zastygły.
    Galaretkę owocową rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu ( latem użyć trochę mniej wody ) i ostudzić.
    Kiedy nasza panna cotta będzie całkiem zastygnięta, ułożyć na niej po kilka owoców i zalać całkowicie zimną galaretką, wstawić do lodówki aby stężała.
    Podać polaną sokiem lub sosem owocowym.
    Inną wersję można zrobić dowolnie, z czekoladą lub kawą.

Porady

Na zamieszczonym zdjęciu moja panna cotta jest zrobiona w dość wysokiej szklaneczce, co odradzam, gdyż jest spory kłopot z wydostaniem jej ze środka, najlepiej do tego nadają się szerokie, nie za wysokie miseczki lub salaterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować