Panna cotta czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ładnie wygląda i świetnie smakuje.

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 l śmietanki 30% UHT
    2 łyżeczki cukru
    1 czekolada mleczna
    2 płaskie łyżeczki żelatyny

Panna cotta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę należy namoczyć w letniej wodzie,wymieszać.
    Odłożyć 3 kostki czekolady i schłodzić w zamrażarce.
    Śmietankę z cukrem i z pozostałą czekoladą podgrzać lecz nie do prowadzić do zbytniego zagotowania. Następnie dodać żelatynę i energicznie mieszając do połączenia składników. Rozlać gotową masę do okrągłych filiżanek i schłodzić w lodówce do zastygnięcia. Kiedy to nastąpi, filiżankę najlepiej zanurzyć do połowy w gorącej wodzie na dosłownie 5 sekund. Szybkim ruchem wyłożyć na talerz. Zimne kostki czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach oprószając wyłożony deser.

Porady

Aby pozbyć się powstałej piany przy łączeniu z żelatyną, polecam masę przelewać przez drobne sitko. Aby łatwiej wyjąć zastygłą masę należy wąskim nożykiem obkroić ją przy ściance filiżanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy