Panna cotta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę należy namoczyć w letniej wodzie,wymieszać.
Odłożyć 3 kostki czekolady i schłodzić w zamrażarce.
Śmietankę z cukrem i z pozostałą czekoladą podgrzać lecz nie do prowadzić do zbytniego zagotowania. Następnie dodać żelatynę i energicznie mieszając do połączenia składników. Rozlać gotową masę do okrągłych filiżanek i schłodzić w lodówce do zastygnięcia. Kiedy to nastąpi, filiżankę najlepiej zanurzyć do połowy w gorącej wodzie na dosłownie 5 sekund. Szybkim ruchem wyłożyć na talerz. Zimne kostki czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach oprószając wyłożony deser.
Porady
Aby pozbyć się powstałej piany przy łączeniu z żelatyną, polecam masę przelewać przez drobne sitko.
Aby łatwiej wyjąć zastygłą masę należy wąskim nożykiem obkroić ją przy ściance filiżanki.
Komentarze