Panna Cotta a'la Oktawia

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Panna Cotta to włoski deser zmieniony przeze mnie, a czy na lepsze musicie sami ocenić :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1L Mleka
    2,5 L Śmietany 32%
    1 Cytryna
    1 Pomarańcza
    1 Limetka
    1 Laska wanilii
    Odrobina ziarna - tonka
    525g Cukru
    35 listków żelatyny ( 1 listek 20g )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta a'la oktawia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko , cukier i śmietanę wlać do garnka, dodać startą skórkę limetki, pomarańczy , cytryny oraz 1/4 łyżeczki startego ziarna tonki. Laskę wanilii otworzyć, wyciągnąć miąższ i wrzucić do garnka środek oraz całą laskę. Zagotować.
  • 2. Gotować 5 minut , następnie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, poczekać aż będzie miękka, odsączyć z wody i dodać do całej masy w międzyczasie mieszając. Masę należy przelać przez sito w razie większych kawałków pomarańczy lub wanilii, a następnie przelać do miseczek lub foremek. Odstawić do lodówki na noc. Smacznego !!! :)

Porady

pomoc w otwieraniu laski wanilii :) https://www.youtube.com/watch?v=al4ulpttCg0

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować