Panna Cotta

0 (0 ocen)

Idealny deser na upalne, letnie dni dla małych smakoszów.

Składniki:

  • - niepełne pół szklanki wody
    - 8 łyżeczek żelatyny
    - 160 g cukru pudru (ok.1 i 1/3 szklanki)
    - 500 ml słodkiej śmietany 30%
    - 500 ml mleka
    - cukier waniliowy i/lub inne dodatki smakowe
    - czekolada i sos do deserów

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wodę w rondelku, ściągamy z ognia i rozpuszczamy w niej żelatynę. Po rozpuszczeniu wstawiamy znowu na ogień i wlewamy mleko. Zagrzewamy bez gotowania.
  • 2. Do zagrzanego mleka wlewamy śmietankę i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ponownie zagrzewamy bez gotowania. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Chłodny wlewamy do pojemniczków i wkładamy do lodówki. Przed podaniem można ozdobić startą czekoladą i sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy