Idealny deser na upalne, letnie dni dla małych smakoszów.
Składniki:
- niepełne pół szklanki wody
- 8 łyżeczek żelatyny
- 160 g cukru pudru (ok.1 i 1/3 szklanki)
- 500 ml słodkiej śmietany 30%
- 500 ml mleka
- cukier waniliowy i/lub inne dodatki smakowe
- czekolada i sos do deserów
1.Gotujemy wodę w rondelku, ściągamy z ognia i rozpuszczamy w niej żelatynę. Po rozpuszczeniu wstawiamy znowu na ogień i wlewamy mleko. Zagrzewamy bez gotowania.
2.Do zagrzanego mleka wlewamy śmietankę i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ponownie zagrzewamy bez gotowania. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Chłodny wlewamy do pojemniczków i wkładamy do lodówki. Przed podaniem można ozdobić startą czekoladą i sosem.
Komentarze