Panini- włoskie bułeczki

4.5 (173 ocen)

Panini- czyli włoskie, małe, kwadratowe bułeczki. Puszyste, delikatne, naprawdę pyszne. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Zaczyn:
    100 g mąki pszennej
    2,5 g soli
    3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
    ½ łyżeczki mleka
    70 ml wody
    2 g świeżych drożdży

    Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    13 g świeżych drożdży
    400 ml wody
    20 ml oliwy z oliwek
    20 ml mleka
    15 g soli
    180 g zaczynu (cały zaczyn)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Panini- włoskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przelać do naczynia wysmarowanego oliwą, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić mikserem, dodając pod koniec zaczyn (ciasto powinno być elastyczne i jednolite) Umieścić je w misce wysmarowanej oliwą i przykryć folią. Pozostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazować uderzając pięścią.
  • image-15lrgwq 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2,5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 5-10 minut do odpoczęcia. Następnie pokroić w kratkę. aby otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm. Umieścić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 - 30 minut (powinny wyglądać jak małe poduszeczki).
  • image-1ai0vll 4. Wyrośnięte bułeczki piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250st.C) z parą przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: What's cooking?)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować