Panierowany owczy ser

0 (0 ocen)

  • 30 min

A może sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy ?

  • 30 min

Składniki:

  • po 100 g rukoli, roszponki i radicchio
    400 g białego sera owczego
    2 jajka
    tarta bułka
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 szklanka soku winogronowego
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    8 pomidorków koktajlowych
    600 ml bulionu drobiowego
    figi w syropie
    winogron zielony i fioletowy, po kiści
    8 łyżek oliwy
    Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki octu winnego
    1 mały ząbek czosnku roztarty z solą
    1 łyżka oliwy

Panierowany owczy ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panierowany owczy ser 1. Z sera uformowałem kulki , panierowałem je w jajku i tartej bułce.
    Sałatę po opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego.
    Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem mąkę. Zagotowałem, ciągle mieszając. Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera.
    Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy