Panierowany oscypek z winnym sosem truskawkowym z borówką amerykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnie wsypujemy cukier i roztapiamy go tworząc karmel. Do roztopionego cukru dodajemy szklankę pokrojonych truskawek i połowę borówek amerykańskich, całość przesmażamy 2 minuty. Do truskawek dodajemy czerwone wino i sok z cytryny i dusimy wszystko aż połowa płynu odparuje (około 5 minut). Sos przecieramy przez sitko i przelewamy z powrotem na patelnie, dodając do niego resztę zachowanych borówek i pokrojonych w ćwiartki truskawek.
Oscypki panierujemy w roztrzepanym i doprawionym solą i pieprzem jajku, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni na złoty kolor.
Oscypek podajemy gorący polany sosem truskawkowym i udekorowany listkami mięty
Komentarze