Panierowany oscypek z winnym sosem truskawkowym z borówką amerykańska

0 (0 ocen)

  • 25 min

wszyscy znamy połączenie grillowanego oscypka z żurawiną, ja proponuje sezonowe nowe podejście do jednego z typowo polskich produktów

  • 25 min

Składniki:

  • 6 oscypków
    1 jajko
    2/3 szklanki bułki tartej
    1, 5 szklanki pozbawionych szypułek truskawek kaszubskich (pyszne, słodkie warto na nie zapolować )
    2/3 szklanki borówek amerykańskich
    2 łyżki soku z cytryny
    1/3 szklanki czerwonego wina (ulubionego)
    3 łyżki cukru
    Sól, pieprz

Panierowany oscypek z winnym sosem truskawkowym z borówką amerykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnie wsypujemy cukier i roztapiamy go tworząc karmel. Do roztopionego cukru dodajemy szklankę pokrojonych truskawek i połowę borówek amerykańskich, całość przesmażamy 2 minuty. Do truskawek dodajemy czerwone wino i sok z cytryny i dusimy wszystko aż połowa płynu odparuje (około 5 minut). Sos przecieramy przez sitko i przelewamy z powrotem na patelnie, dodając do niego resztę zachowanych borówek i pokrojonych w ćwiartki truskawek.
    Oscypki panierujemy w roztrzepanym i doprawionym solą i pieprzem jajku, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni na złoty kolor.
    Oscypek podajemy gorący polany sosem truskawkowym i udekorowany listkami mięty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy