Panierowany filet z indyka w buraczkowym duecie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mocno buraczkowe danie obiadowe. Polecam, bo wartościowe i bardzo smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    ½ kg filetu z indyka
    3 buraczki ( 2 większe, 1 mniejszy)
    1,5 szkl mielonych orzechów włoskich
    Składnik podstawowy dodatkowy: 4 ziemniaki
    Składniki robocze:
    1,5 szkl mąki
    2 jajka
    1 łyżka tartej bułki
    2 łyżki sosu tzatziki
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz, wegeta, ocet winny do smaku
    Do dekoracji:
    Pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Buraczki

Panierowany filet z indyka w buraczkowym duecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki oraz ziemniaki obrać ze skórek. 1 większy buraczek ugotować w osolonym wrzątku na miękko. Pozostałe dwa wraz z ziemniakami potrzeć na tarce o małych oczkach. Masę przyprawić solą, pieprzem oraz wegetą. Dodać 1 jajko, wymieszać i dodać 1,5 szkl mąki oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
  • 2. Filet z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 3-4 mniejsze kawałki. Każdy z nich delikatnie rozbić, najlepiej przez folię. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem. Mielone orzechy włoskie wymieszać z 1 łyżką tartej bułki. Jajko rozkłócić. Mięso włożyć najpierw do jajka, następnie do mielonych orzechów. Tak przygotować wszystkie kawałki mięsa.
  • 3. Ugotowany burak zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki sosu tzatziki, sól, pieprz i skropić octem winnym. Całość dokładnie wymieszać. Dwie formy, najlepiej dużą z piekarnika oraz mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować cienką warstwą oleju. Łyżką nakładać kleksy masy buraczkowo-ziemniaczanej. Delikatnie spłaszczyć i piec w nagrzanym do 200stC ok. 30-35 minut. Po 20 minutach najlepiej placki odwrócić na drugą stronę.
  • 4. W czasie kiedy placki pieczą się w piekarniku usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu panierowane filety z indyka na rumiano z obu stron.

    Do podania ułożyć na talerzu przekrojony filet z indyka, 3 placki ziemniaczane oraz spora łyżka sałatki z buraczka. Całość udekorować umytą posiekaną pietruszką.

Porady

Składniki podane na 3-4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

4.48 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokułu

To może cię zainteresować