Panierowany filet z indyka w buraczkowym duecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki oraz ziemniaki obrać ze skórek. 1 większy buraczek ugotować w osolonym wrzątku na miękko. Pozostałe dwa wraz z ziemniakami potrzeć na tarce o małych oczkach. Masę przyprawić solą, pieprzem oraz wegetą. Dodać 1 jajko, wymieszać i dodać 1,5 szkl mąki oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
2.Filet z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 3-4 mniejsze kawałki. Każdy z nich delikatnie rozbić, najlepiej przez folię. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem. Mielone orzechy włoskie wymieszać z 1 łyżką tartej bułki. Jajko rozkłócić. Mięso włożyć najpierw do jajka, następnie do mielonych orzechów. Tak przygotować wszystkie kawałki mięsa.
3.Ugotowany burak zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki sosu tzatziki, sól, pieprz i skropić octem winnym. Całość dokładnie wymieszać. Dwie formy, najlepiej dużą z piekarnika oraz mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować cienką warstwą oleju. Łyżką nakładać kleksy masy buraczkowo-ziemniaczanej. Delikatnie spłaszczyć i piec w nagrzanym do 200stC ok. 30-35 minut. Po 20 minutach najlepiej placki odwrócić na drugą stronę.
4.W czasie kiedy placki pieczą się w piekarniku usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu panierowane filety z indyka na rumiano z obu stron.
Do podania ułożyć na talerzu przekrojony filet z indyka, 3 placki ziemniaczane oraz spora łyżka sałatki z buraczka. Całość udekorować umytą posiekaną pietruszką.
Komentarze