Panierowane boczniaki

0 (0 ocen)

Mała odmiana schabowego ;)

Składniki:

  • 250g boczniaków
    3/4 szkl mąki
    2 jajka
    woda
    Vegeta, pieprz, szczypta czosnku granulowanego
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania

Panierowane boczniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby i składniki na panierkę 1. Boczniaki dokładnie oczyszczamy ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Jeśli mają bardzo odstające nóżki, odcinamy je. Przygotowujemy panierkę z mąki, jajek i przypraw, dolewając tyle wody, aby powstało dość gęste ciasto.
  • Smażenie grzybów 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy grzyb zanurzamy w panierce, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu. Po zdjęciu z patelni osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubioną surówką i np. ziemniakami, kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy