Panierowana kalarepka

0 (0 ocen)

To pyszne, delikatne w smaku chrupiące warzywne kotlety.Za każdym razem gdy je robię przypomina mi się wiersz „Na straganie” .Jana Brzechwy:)”Rzecze na to kalarepka:“Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”

Składniki:

  • Składniki na 4 kotlety:
    • 2 dość duże kalarepki,
    • 4 grubsze plasterki sera żółtego (najlepiej salami, ze względu na kształt),
    • Olej do smażenia,
    • Mąka, jajko, bułka tarta do panierki,
    • Sól, pieprz do smaku,

Panierowana kalarepka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obieramy i kromy w plastry. Z jednej wychodzi około 4 plastry.
    Gotujemy je około 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.
  • 2. Rozkładamy 4 plastry ugotowanego warzywa. Delikatnie posypujemy pieprzem. Na każdym układamy po plasterku sera żółtego. Ser dociskamy, przykrywają go pozostałą kalarepką.

    „Kotleciki” panierujemy w mące, rozbełtanym jajku, bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Rumienimy z obu stron.

Porady

Tak przygotowane podajemy na ciepło do ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy