Ukończyłam technikum gastronomiczne oraz studia pedagogiczne.Pracuję w szkole,a całe doświadczenie kulinarne zdobyłam,gotując dla najbliższych.Najlepszymi przepisami chętnie dzielę się ze znajomym
50 min
Składniki:
● 4 kalarepy (ok. 80 dag)
● 1,5 szkl. rosołu drobiowego (może być z kostki)
● 4 łyżki posiekanych migdałów
● 4 łyżki bułki tartej
● 3 łyżki mąki
● 2 jajka
● łyżka śmietany 12-proc.
● 4 łyżki startego sera edamskiego
● sól
● pieprz
● olej do smażenia
Panierowana kalarepa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepy myjemy, obieramy
i kroimy w plastry. Zalewamy
wrzącym rosołem i gotujemy ok.
10 minut. Odcedzamy.
2.Panierka: w jednym naczyniu
mieszamy bułkę tartą z migdałami,
a w drugim – mąkę ze szczyptą pieprzu i soli. Jajka
rozkłócamy ze śmietaną
3.Plastry kalarepy obtaczamy
w mące, zanurzamy w jajku,
a następnie w bułce z migdałami.
Smażymy na gorącym oleju.
Odwracamy, posypujemy serem
i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy
z keczupem i bagietką
Komentarze