Pani Walewska na herbatnikach, bez pieczenia

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Ciasto wykonane na herbatnikach nie różni się zbytnio od tego z pieczonymi blatami. Jest ono równie smaczne jak oryginał, a przecież nie wymaga nawet włączenia piekarnika. Przepis na krem znalazłam na mojewypieki.pl , a inspiracją był przepis zjemto.blox.pl :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: (na małą blachę 24x20 cm)
    Krem:
    2 żółtka
    500 ml mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    1 opakowanie cukru migdałowego (16g)
    Dodatkowo:
    Opakowanie herbatników maślanych (240 g)
    kilka łyżek dżemu porzeczkowego
    garść płatków migdałów
    kilkanaście sztuk kruchych bez
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Dżem porzeczkowy

Pani walewska na herbatnikach, bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką tak jak na budyń, a następnie dodajemy do gotującego się mleka. Budyń powinien być dość gęsty. Odstawiamy i wierzch przykrywamy folią aluminiową.
  • 2. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń ciągle miksując aż otrzymamy masę o jednolitej konsystencji. 3 łyżki masy odkładamy do miseczki.
  • 3. Dno blaszki wykładamy herbatnikami jeden obok drugiego. Następnie ciastka smarujemy cienko dżemem porzeczkowym. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy równo na herbatniki z dżemem. Kolejno układamy drugą warstwę herbatników, ponownie smarujemy je dżemem i znów równo smarujemy masą. Na masę kładziemy ostatnią warstwą ciastek którą smarujemy odłożoną do miseczki masą.Formę z ciastem wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • 4. Kolejnego dnia płatki migdałów wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na złoty kolor. Migdały studzimy i dodajemy do nich kruszone bezy. Mieszanką posypujemy wierzch ciasta.

Porady

Bezy kruszymy przed samym podaniem ponieważ szybko chłoną wilgoć i stają się miękkie i ciągnące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Imieniny Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować