Pani Walewska czyli Pychotka

4.5 (159 ocen)

Wspaniałe ciasto, które każdemu przypadnie do gustu

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 500 g mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 200 g masła lub margaryny
    - 6 żółtek

    Składniki na bezę:

    - 8 białek
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa kremowa:

    - 500 ml mleka
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 żółtka
    - 3 łyżki cukru
    - 16 g cukru waniliowego
    - 200 g masła
    - kilka kropel aromatu migdałowego

    Ponadto:

    - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    - 150 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska czyli pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Beza:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy.

    Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem.

    Masa kremowa:
    Połowę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy. Ostudzimy przykrywając folią spożywczą.

    Miękkie masło ucieramy na puch (można mikserem), stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucieramy. Dodajemy aromat migdałowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Gotowe, ostudzone placki przekładamy masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce, najlepiej pozostawić na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować