PANI WALEWSKA

5 (191 ocen)

  • 45 min

Kruche migdałowe ciasto,lekko muśnięte dżemem porzeczkowym z delikatną bezową warstwą,przełożone masą budyniową.

  • 45 min

Składniki:

  • na ciasto:

    2 szklanki mąki
    pół szklanki cukru pudru
    cukier migdałowy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    250g masła
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany kwaśnej

    bezy:

    4 białka +2 od kremu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    cukier migdałowy



    krem budyniowy:

    1/2 litra mleka
    250 g masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 torebka cukru migdałowego
    2 żółtka
    4 łyżki cukru

    dodatki:

    słoik dżemu porzeczkowego
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem migdałowym i śmietaną. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
  • beza 2. Bezy: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
  • 3. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).
  • ciasto w całości 4. Gotowe ciasto powinno mieć 2 warstwy ciasta przełożone kremem budyniowym.

Porady

Najlepsze jest na drugi dzień kiedy warstwy ciasta zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować