Pani Walewska

4.5 (168 ocen)

pyszne ciasto kruche z bezą- przepis od siostry

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    50 dkg mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru pudru
    20 dkg masła lub margaryny
    6 żółtek


    Składniki na bezę:

    6 białek
    1,5 szkll. drobnego cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Ponadto:

    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    12 dkg płatków migdałowych

    Masa kremowa:

    2 szklanki mleka (500 ml)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    16 g cukru migdałowego*
    20 dkg masła
    kilka kropel aromatu migdałowego**
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na na kruche ciasto wyrobić, zagnieść w kulę i podzielić na pół.
  • 2. BEZA:
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać.
    Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki.
    Następnie wyłożyć połowę masy bezowej a na nią wysypać połowę płatków migdałowych.
    Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.
    Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
    Placki ostudzić.
  • 4. masa kremowa
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami.
    Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

    Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując).
    Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

    Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
  • Pani Walewska 5. smacznego:)

Porady

Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) * można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy) ** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować