"Pani Walewska"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsze! Zawsze szybko znika...:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru pudru
    - cukier wanilinowy
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 250 g margaryny
    - 4 żołtka
    - 2 łyzki śmietany

    Dodatkowo:
    - powidła śliwkowe (słoik)
    - drobno posiekane orzechy włoskie (ok. 300g)
    - połowki orzechów wloskich- do dekoracji
    - gotowy krem do karpatki (masło+mleko)
    - polewa czekoladowa

"pani walewska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Ubijamy pianę z białek (pozostałych z ciasta), również dzielimy na dwie części-połowę kładziemy na powidła. Całość posypujemy częścią orzechów włoskich. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.25 minut. Gdy ciasto będzie już zrumienione, wyjmujemy je z formy, odstawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób robimy "górny" blat ciasta (ciasto-powidła-piana z białek-orzechy). Przygotowujemy krem do karpatki wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Na dolny blat rozsmarowujemy krem, przykrywamy go odwróconym " do góry nogami" drugim blatem ciasta. Całość przykrywamy polewą czekoladową i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy