Pani Walewska

5 (144 ocen)

  • 45 min

Ciasto doskonałe na wszelkie okazje, zadowoli każde podniebienie. Idealne na przyjęcia, jak i do delektowania się w zaciszu własnego domu.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru do ciasta + ¾ szklanki do piany
    1 margaryna
    4 żółtka (białka zostawiamy do piany)
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    dżem (najlepiej śliwkowy lub wiśniowy)
    orzechy włoskie

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    1 masło
    1 cukier waniliowy

    Piana:
    4 białka
    ¾ szklanki cukru
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy na stolnicy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
  • 2. Dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem.
  • 3. Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.
  • 4. Dzielimy ciasto na dwie części: większa (na spód), mniejsza
    (na wierzch) i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 min.
  • 5. W tym czasie ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zacznie gęstnieć dosypujemy stopniowo cukier. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki budyniu. Pianę ubijamy na sztywno!
  • 6. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy większy placek, przekładamy do
    natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i rozsmarowujemy na nim dżem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C - na złoty kolor.
  • 7. To samo robimy z drugim – mniejszym plackiem. Po włożeniu do blachy
    smarujemy wierzch pianą i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min.
    Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, aby piana nie opadła.
  • 8. Przygotowanie budyniu:
    Jedną i pół szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy obie mąki i cukry. Wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
    Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z gazu i studzimy. W misce ucieramy mikserem masło i dodajemy po jednej łyżce budyniu, cały czas mieszając. Krem ucieramy do białości.
  • 9. Na placek z dżemem nakładamy krem, a następnie placek z pianą.
    Wierzch ciasta można ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować