1.Mieszamy na stolnicy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
2.Dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem.
3.Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.
4.Dzielimy ciasto na dwie części: większa (na spód), mniejsza
(na wierzch) i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 min.
5.W tym czasie ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zacznie gęstnieć dosypujemy stopniowo cukier. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki budyniu. Pianę ubijamy na sztywno!
6.Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy większy placek, przekładamy do
natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i rozsmarowujemy na nim dżem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C - na złoty kolor.
7.To samo robimy z drugim – mniejszym plackiem. Po włożeniu do blachy
smarujemy wierzch pianą i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min.
Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, aby piana nie opadła.
8.Przygotowanie budyniu:
Jedną i pół szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy obie mąki i cukry. Wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z gazu i studzimy. W misce ucieramy mikserem masło i dodajemy po jednej łyżce budyniu, cały czas mieszając. Krem ucieramy do białości.
9.Na placek z dżemem nakładamy krem, a następnie placek z pianą.
Wierzch ciasta można ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladą.
Komentarze