Pani Walewska

4.98 (192 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto krucho-bezowe przełożone masą budyniową.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1/2 szkanki cukru pudru
    250 g margaryny
    6 żółtek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na bezę:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa kremowa:
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    250 g margaryny
    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    150 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki wyrobić. Wykonanie bezy: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Dwie foremki o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 190 s.c przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając miksując. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czarna porzeczka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować