1.Wykonanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki wyrobić. Wykonanie bezy: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Dwie foremki o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 190 s.c przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając miksując. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce. Smacznego :)
Komentarze