1.Mąkę z proszkiem do pieczenia,1/2 szkl.cukru pudru,kostką roztopionego masła i żółtkami zagniatamy.Rozwałkowujemy.Dzielimy na 2 części.układamy do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 34x40.Na każdy placek wykładamy dżem,po równo na każdy.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy delikatnie mąkę z pr.do pieczeniai reszte cukreu pudru,wykładamy na dżem.Połowe na jedną blachę,drugą połowę na drugą blachę.Pieczemy 20 minut w 180 st w teromoobiegu.
2.Budyń rozrabiamy wodrobinie mleka,reszte mleka zagotowujemy zpozostałym cukrem.Gotujemy budyń.Studzimy.Ucieramy budyń z masłem,dając masło po łyżce.
3.W miedzyczasie studzimy pieczone ciasto.Na blache z jednym ciastem wykładamy masę budyniową.(odkładamy kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta).Przykrywamy drugim upieczonym spodem ciastowym.Na wierzch smarujemy pozostałą odłożoną masą budyniową cienko i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze