Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis dostałam od koleżanki, ciasto jest pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    30 dag mąki
    20 dag margaryny lub smalcu
    10 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dżem porzeczkowy lub inny kwaśny
    orzechy
    krem
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    pół margaryny
    0,5 litra mleka

    Piana
    4 białka
    15 dag cukru

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować dwa placki, posmarować je dżemem następnie wyłożyć pianę z 4 białek. Po wierzchu posypać orzechami. Upiec każdy oddzielnie.
    Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu.
    Po wystudzeniu przełożyć kremem, orzechy mają być na wierzchu.

Porady

Zamiast margaryny możemy dodać do ciasta smalec. Ciasto jest wtedy bardziej kruche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy