Pani Walewska

5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Idealne eleganckie ciasto do popołudniowej kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • -Na blaty ciasta:
    3szklanki mąki
    5 żółtek
    200 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru

    - Na bezę:
    5 białek
    3/4 szklanki drobnego cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej

    -Ponadto:
    słoiczek niskosłodzonego dżemu
    2 garści płatków migdałowych

    - Na krem:
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    kilka kropel aromatu do ciasta ( u mnie migdałowy)
    200 g masła
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy blaty ciasta: Zagniatamy wszystkie składniki (tj, mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i margarynę) i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, ubijamy białka na sztywno pod koniec dodając delikatnie cukier i mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Dwie identyczne formy o wymiarach 25 na 33 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Każdą z nich wylepiamy połową kruchego ciasta z lodówki, smarujemy obficie połową niskosłodzonym dżemem i na koniec wykładamy delikatnie bezę. Jeden z blatów należy posypać także płatkami migdałami, które będą świetną ozdobą gotowego ciasta.
    Oba blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowe blaty ciasta pozostawiamy w blaszkach do czasu, gdy wystygną.
  • 4. Teraz mamy czas, aby zająć się kremem. Jedną szklankę mleka wlewamy do dużego garna i zagotowujemy. W drugiej szklance mieszamy budynie, mąkę i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając, uważając aby nie powstały grudki i odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z dodatkiem ulubionego aromatu i dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Gotowym kremem można przełożyć blaty ciasta.

Porady

Moim zdaniem najlepiej użyć dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki, bo nada ciastu ładny kolor, a także wyostrzy smak. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki możecie poratować się dodaniem do niego odrobiny żelatyny rozpuszczonej w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować