Panga w sosie szpinakowym.

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia ryby. Przygotowuję je więc na różne sposoby, bo w kuchni nie lubię nudy.Składniki:

Składniki:

  • • 1 kg filetów z pangi
    • 4 łyżki śmietany 30%
    • Cytryna
    • 30 dag szpinaku
    • 3 łyżki oliwy
    • Ocet winny cytrynowy
    • Pieprz cytrynowy
    • Pieprz czarny mielony
    • 2 ząbki czosnku
    • Sól
    • Zioła do dekoracji

Panga w sosie szpinakowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rybę myjemy, osaczamy i dzielimy na porcje. Skrapiamy octem winnym cytrynowym, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 30 minut.
  • 2. • Rozdrobniony szpinak dusimy na oliwie na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i wlewamy 0,5 szklanki wody. Szpinak zagotowujemy, a następnie miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. 1/3 szpinaku odkładamy, a do reszty dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie zagotowujemy.
  • 3. • Rybę gotujemy na parze przez około 5 minut.
  • 4. • Po wyjęciu układamy na odłożonym szpinaku i polewamy sosem szpinakowym. Dekorujemy ziołami i plasterkami cytryny. Podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy