Panga na pikantnie w pomidorowej glazurze.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć niewielką ilością soli.
2.Cebulę obrać. Ziarna ziela angielskiego utłuc. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Oprószyć ostrą papryką, pieprzem, cukrem i zielem angielskim. Podlać ok. 100 ml wody, wymieszać. Podgrzewając na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Przestudzić.
3.Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć filety rybne. Posmarować pomidorową glazurą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać około 30 minut.
4.Jeżeli podczas zapiekania glazura się nie skarmelizuje, ryby przełożyć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i szybka obsmażyć, tak aby na powierzchni powstał karmel. Gotowe ryby udekorować warzywami, podawać z ugotowanym ryżem i zieloną sałatą w sosie winegret.
Komentarze