Panforte, to nieodłączny widok wszystkich cukierni w Toskanii, smakuje jak piernik, ponieważ ma mnóstwo przypraw, czuć wyraźnie smak miodu, no i jest w nim bardzo dużo bakalii.
60 min
Składniki:
3/4 szklanki orzechów włoskich (wielkość: maksymalnie ćwiartka orzechu, starałam się, aby nie były to małe kawałki)
3/4 szklanki całych migdałów (nie kroiłam ich na mniejsze kawałki)
szklanka rodzynek
suszone morele: 50 gram - tniemy na paseczki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 100 gram
suszone figi- 120 gram - tniemy na paseczki
daktyle - kilka sztuk - tniemy na paseczki
kakao - 2 płaskie łyżki
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka startego świeżego imbiru
płaska łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki ziarnistego pieprzu, kolendry, kilka goździków, 3 kulki ziela angielskiego zmiażdżone razem w moździerzu
Panforte - ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.migdały i orzechy przez minutę gotujemy we wrzątku, odcedzamy,zdejmujemy łupinki z migdałów
2.całe migdały i orzechy prażymy na rozgrzanej patelni teflonowej przez kilka minut
3.rodzynki przez minutę gotujemy we wrzątku, odcedzamy
4.nagrzewamy piekarnik do 150 stopni
5.łączymy wszystkie składniki (z wyj. miodu i cukru), mieszamy dokładnie
6.w garnku podgrzewamy cukier i miód, aż powstanie gładki syrop. Od momentu zagotowania, utrzymujemy ten stan przez 15-20 sekund, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zmieszane suche składniki i szybko mieszamy całość i od razu przenosimy ciasto do formy wyłożonej pegaminem. Ten moment jest najtrudniejszy, ponieważ masa bardzo szybko tężeje i traci elastyczność i z każdą chwilą jest trudniej rozłożyć ciasto w formie
Komentarze