Panforte - ciasto z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Panforte, to nieodłączny widok wszystkich cukierni w Toskanii, smakuje jak piernik, ponieważ ma mnóstwo przypraw, czuć wyraźnie smak miodu, no i jest w nim bardzo dużo bakalii.

  • 60 min

Składniki:


  • 3/4 szklanki orzechów włoskich (wielkość: maksymalnie ćwiartka orzechu, starałam się, aby nie były to małe kawałki)
    3/4 szklanki całych migdałów (nie kroiłam ich na mniejsze kawałki)
    szklanka rodzynek
    suszone morele: 50 gram - tniemy na paseczki
    skórka pomarańczowa kandyzowana - 100 gram
    suszone figi- 120 gram - tniemy na paseczki
    daktyle - kilka sztuk - tniemy na paseczki
    kakao - 2 płaskie łyżki
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki miodu
    3/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka startego świeżego imbiru
    płaska łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki ziarnistego pieprzu, kolendry, kilka goździków, 3 kulki ziela angielskiego zmiażdżone razem w moździerzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Panforte - ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. migdały i orzechy przez minutę gotujemy we wrzątku, odcedzamy,zdejmujemy łupinki z migdałów
  • 2. całe migdały i orzechy prażymy na rozgrzanej patelni teflonowej przez kilka minut
  • 3. rodzynki przez minutę gotujemy we wrzątku, odcedzamy
  • 4. nagrzewamy piekarnik do 150 stopni
  • 5. łączymy wszystkie składniki (z wyj. miodu i cukru), mieszamy dokładnie
  • panforte 6. w garnku podgrzewamy cukier i miód, aż powstanie gładki syrop. Od momentu zagotowania, utrzymujemy ten stan przez 15-20 sekund, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zmieszane suche składniki i szybko mieszamy całość i od razu przenosimy ciasto do formy wyłożonej pegaminem. Ten moment jest najtrudniejszy, ponieważ masa bardzo szybko tężeje i traci elastyczność i z każdą chwilą jest trudniej rozłożyć ciasto w formie
  • panforte 7. pieczemy ok. 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować