Panettone

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Panettone to sztandarowe dla Wlocha drozdzowe ciasto ,ma swoj charakterystyczny ksztalt i zawiera mnostwo owocow kandyzowanych -polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • .500 gr maki pszennej
    .50 gr drozdzy swiezych
    .50 gr masla
    .5 zoltek
    .5 lyzek cukru + 1 lyzeczka
    .5 lyzek rumu
    .1 szklanka cieplego mleka
    .50 gr rodzynek
    .skorka otarta z cytryny i pomaranczy
    .szczypta soli
    Polewa
    .200 gr cukru pudru
    .2 lyzki soku z cytryny
    .odrobina wrzatku
    .owoce kandyzowane- dowolne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze zalewamy polowa szklanki cieplego mleka,dodajemy 1 lyzeczke cukru i 1 lyzke maki,mieszamy i odstawiamy.
  • 2. Zoltka ubijamy wraz z cukrem na jasna ,pulchna mase,pod koniec ubijania dodajemy 2 lyzki rumu.
  • 3. Do miski przesiewamy make,dodajemy szczypte soli,zaczyn z drozdzy,mase jajeczna,pozostale mleko i zagniatamy,na koniec dodajemy sklarowane zimne maslo i laczymy z ciastem tak,aby powstala masa byla gladka,sprezysta i lsniaca.
  • 4. Gotowe ciasto przekladamy do miski ,okrywamy ja folia spozywcza i sciereczka.
    Miske odstawiamy na 4 godz. w niezbyt cieple miejsce ( ciasto ma rosnac b. wolno ).
  • 5. Po tym czasie przekladamy ciasto na deske ( podsypujemy je niewielka iloscia maki a najlepiej z maki nie korzystac ,robimy dolek dodajemy starta skorke z umytych i wysuszonych owocow cytryny i pomaranczy,potem odcedzone dobrze z rumu rodzynki,zagniatamy pomagajac sobie metalowa lub plastikowa lopatka,tak tylko do polaczenia skladnikow i ponownie ciasto wedruje na 3 godz. do wyrastania.
  • 6. Najlepiej do "panettone" uzyc papierowych gotowych ,wysokich foremek,ja nie mialam takiej ,wiec wykorzystalam metalowy waski ,lecz wysoki garnek,wysmarowalam go masle,wylozylam dno krazkiem z papieru do pieczenia potem takze boki.
  • Panettone- Regina di Natale 7. Ciasto wykladamy ponownie,lekko zagniatamy i przekladamy do przygotowanej formy lub tak jak ja -garnka.
  • 8. Ciasto pozostawiamy do kolejnego wyrastania na 2 godz.
    Pieczemy w temp.180stC przez 45 min.
  • Panettone- Regina di Natale 9. Z podanych skladnikow przygotowujemy lukier ( ma pozostac bardzo gesty )
    Polewamy nim zimne ciasto i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować