PANCAKES

0 (0 ocen)

Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - trzeba ich koniecznie spróbować!

Składniki:

  • - Mąka pszenna 400 gram
    - Maślanka 400 gram
    - Jajka 2 szt.
    - Cukier puder 4 łyżki
    - Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki

Pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Odstawiamy.
  • 2. W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem i sodą. Dodajemy do tego maślankę i żółtka. Całość dokładnie miksujemy (gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka). Do masy żółtkowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
  • 3. Suchą patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią niewielkie ilości ciasta. Smażymy placki na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem śmietankowym i malinami lub innymi dowolnymi składnikami.

    Z podanej porcji wychodzi 18 pancakesów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy