Pana cotta z sosem truskawkowym

5 (145 ocen)

  • 20 min

Lekki i kremowy deser śmietanowy z włoską nutą z pysznym sosem truskawkowym. Sprawdzi się idealnie w letnie dni. Będzie smakował małym i dużym. Polecam gorąco.

  • 20 min

Składniki:


  • mleko 200ml,
    śmietana kremówka 200g,
    żelatyna 10g,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    truskawki 500g,
    cukier 1/2 szklanki,
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Pana cotta z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pana cotta z sosem truskawkowym 1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą.
  • Pana cotta z sosem truskawkowym 2. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu i karmelizujemy cukier (nie mieszamy!). Gdy cukier się rozpuści dodajemy truskawki. Smażymy je w cukrze aż zaczną się rozpadać.
  • Pana cotta z sosem truskawkowym 3. Następnie zdejmujemy z ognia, całość za pomocą blendera miksujemy i wstawiamy ponownie na ogień. Smażymy dalej całość aż część wody nam odparuję i uzyskamy gęsty, kremowy sos. Ostudzony sos przelewamy do naczynek. Życzę smacznego :)

Porady

Sos jest dość słodki więc do masy śmietanowej nie dodajemy już cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować